Η χθεσινή ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον κοινής συνεδρίας των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, Βουλής και Γερουσίας, προβάλλεται εκτενώς από αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία υπογραμμίζουν τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε άρθρο στην εφημερίδα «New York Times» αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε για τη σύναψη μιας «κακής συμφωνίας», όπως την χαρακτήρισε, με το Ιράν, «η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, φέρνοντας στο αποκορύφωμα το δράμα που εδώ και εβδομάδες συνταράσσει τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «προκαλώντας τον πρόεδρο Ομπάμα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε έντονο τόνο υπογράμμισε ότι «τα πλοκάμια του τρόμου του Ιράν έχουν τυλίξει το Ισραήλ και ότι η αποτυχία αποτροπής της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει την επιβίωση του Ισραήλ. Η συμφωνία που επιδιώκει ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αντίθετα εγγυάται ότι αυτό θα συμβεί»«.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο λόγος του Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε δεκτός από το Κογκρέσο με «επευφημίες και συνεχή χειροκροτήματα». Μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος Ομπάμα, απαντώντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, υποστήριξε τη συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και συνόψισε ότι ο ισραηλινός ηγέτης δεν είπε «κάτι το καινούργιο, ούτε προσέφερε κάποια άλλη αξιόπιστη προσέγγιση στο θέμα», προσθέτοντας επίσης ότι «η εναλλακτική λύση που προσφέρει ο πρωθυπουργός είναι να μην υπάρξει συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση το Ιράν θα ξεκινήσει αμέσως το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα το επιταχύνει, χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα να γνωρίζουμε τι κάνουν και αυτό βέβαια θα γίνει χωρίς περιορισμούς».

Σε άρθρο στη «Wall Street Journal» επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, συχνά καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας στην κατάμεστη αίθουσα του Κογκρέσου, αμφισβήτησε ευθέως το επιχείρημα του προέδρου Ομπάμα ότι μια διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να διατηρήσει περιορισμένες πυρηνικές δυνατότητες θα είναι πιο αποτελεσματική από τυχόν πρόσθετες κυρώσεις ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε πως οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα πετύχει την ολοκληρωτική διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα είναι αναποτελεσματική».

Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το στοίχημα του κ. Νετανιάχου ήταν να παρακάμψει τον Λευκό Οίκο και να επιστρατεύσει το Κογκρέσο για να βυθίσει τη διπλωματική προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή τουλάχιστον να σκληρύνει σημαντικά και να διευρύνει τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας. Σύμφωνα με δήλωση iσραηλινού αξιωματούχου, ο κ. Νετανιάχου, αντιτασσόμενος στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, «με την ομιλία του αυτή πήρε πολύ μεγάλο ρίσκο, τόσο για την επανεκλογή του στις προσεχείς εκλογές, όσο και για την ίδια την χώρα του».