Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτυχε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο να διατυπώσει μια σαφή εναλλακτική πρόταση σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Απλά ζητά από το Ιράν να συνθηκολογήσει πλήρως, αυτό δεν είναι σχέδιο, ούτε καμιά χώρα θα μας στηρίξει σε αυτή τη θέση. Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός δεν προσέφερε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία με το Ιράν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του έχουν επενδύσει πολλά στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα σημάνει πως το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα πυρηνικό μέσα σε ένα έτος, χρονικό διάστημα το οποίο όπως είπε είναι πολύ μικρό.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία που «εμποδίζει με επαληθεύσιμο τρόπο» την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν και αυξάνει το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν για αυτό “ουσιαστικά”, στους 12 μήνες, από τους δύο έως τρεις μήνες που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ένα άνοιγμα και μια προσέγγιση με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι η προτεινόμενη διάρκεια της συμφωνίας – μια δεκαετία ή και περισσότερο – θα είναι «πολύ προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή», συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι ο Νετανιάχου φάσκει και αντιφάσκει λέγοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα «ισχυρή και αμετακίνητη» μεν, αλλά ταυτόχρονα «αδύναμη και ευάλωτη» και επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει (το καθεστώς στο Ιράν) ως προϋπόθεση για μια πυρηνική συμφωνία.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού βρίσκεται στην κατεύθυνση της αλλαγής καθεστώτος (στο Ιράν), δεν ήταν μια ομιλία για το πυρηνικό πρόγραμμα» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.