Ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ διορίστηκε σήμερα αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, μια απόφαση που ενδέχεται να περιπλέξει τις συνομιλίες στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα αυτή.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος καθώς η αναγνωρισμένη κυβέρνηση αντιπαρατίθεται με την «κυβέρνηση» που έχει συγκροτήσει στην Τρίπολη η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») αφού κατέλαβε πέρσι το καλοκαίρι την πρωτεύουσα.

Ο διορισμός του Χάφταρ, ενός πρώην συνεργάτη του Καντάφι που έπεσε σε δυσμένεια, εξορίστηκε στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 για να συμμετάσχει στην εξέγερση, θεωρείται βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει τις εντάσεις με την κυβέρνηση των ισλαμιστών καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για επιστροφή της «παλιάς φρουράς» του Λίβυου δικτάτορα.
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων διόρισε τον στρατηγό Χαλίφα Μπελκάσεμ Χάφταρ ανώτατο στρατιωτικό διοικητή» είπε ο Τάρεκ Σάκερ Τζουρούσι, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου.

Ο Χάφταρ προήχθη σε αντιστράτηγο και θα ορκιστεί αύριο ή την Τετάρτη ενώπιον του κοινοβουλίου, πρόσθεσε.
Μετά τη φυγή του στο εξωτερικό, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Χάφταρ επανεμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό της Λιβύης πέρσι την άνοιξη, όταν κήρυξε προσωπικά τον πόλεμο στους ισλαμιστές αντάρτες της Βεγγάζης. Κέρδισε την υποστήριξη πολλών μονάδων του στρατού και πολιτών, κουρασμένων από το συνεχιζόμενο χάος στη χώρα, αλλά έχει επίσης επικριθεί για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις σε πολιτικά αεροδρόμια και λιμάνια. Ένωσε τις δυνάμεις του με εκείνες του τακτικού στρατού στα ανατολικά της χώρας για να πολεμήσει τις διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της «Αυγής της Λιβύης».