Η Έλεν Κράμερ από το Σίδνεϊ, η οποία συμπλήρωσε φέτος τα 100 της χρόνια, πρωταγωνιστεί, τον ερχόμενο μήνα, σε μια μουσικοχορευτική παραγωγή την οποία χορογράφησε η ίδια, κρατώντας προφανώς για τον εαυτό της τον πιο ενδιαφέροντα ρόλο, αυτόν της της χορεύτριας.

Η παραγωγή φέρει τον τίτλο «The Early Ones». «Η δημιουργική ζωή είναι το κλειδί της μακροβιότητας» λέει η ίδια, η οποία εμπνέει τον θαυμασμό σ’ όλους τους συνεργάτες της με τη σωματική της ζωτικότητα και το σπινθηροβόλο πνεύμα της.

Θυμάται ζωηρά την ημέρα και τη στιγμή που την «έκλεψε» η Τερψιχόρη. «Ήταν στην πρεμιέρα του “Γαλάζιου Δούναβη”. Αισθάνθηκα, από την αρχή, μόλις άνοιξε η σκηνή, ότι απογειωνόμουν».

Τότε ήταν 24 χρόνων. Χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησε και έγινε δεκτή στο χορευτικό σχήμα Bodenweiser Dance Company, το πρώτο σχήμα μοντέρνου χορού στην Αυστραλία. Μ’ αυτό γύρισε όλες τις χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Ύστερα από διαμονή 20 χρόνων στις ΗΠΑ, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστραλία πέρυσι σε ηλικία 99 χρόνων.

Οι χορευτές της ομάδας της έχουν μείνει κατάπληκτοι μαζί της και περιγράφουν τη συνεργασία τους ως «φοβερή εμπειρία». «Είναι ένα καταπληκτικό πλάσμα, με δημιουργικό πνεύμα, εντυπωσιακή ζωτικότητα με βαθιές ρίζες στην ιστορία του μοντέρνου χορού» λένε

Να σημειωθεί ότι η όλη παραγωγή, ακόμη και τα κοστούμια, αποτελούν δική της δημιουργία. Όλα αυτά χωρίς οικoνομική βάση. Μένει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο το οποίο περιγράφει «ως ωραίο μέρος με πολύ, όμως, περιορισμένο χώρο».

Για όσους θα ήθελαν να φτάσουν τα χρόνια της έχει μια πολύ απλή συμβουλή. «Ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό, καινούργιο, το οποίο, ακριβώς επειδή είναι καινούργιο, σας δίνει νέα ζωή!».