Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και μαχητές σιιτικών πολιτοφυλακών έχουν ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον της τζιχαντιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Σαλαχουντίν, προπύργιο των ριζοσπαστών ισλαμιστών που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης, δήλωσε την Κυριακή ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Οι μαχητές της οργάνωσης κατέχουν τον έλεγχο πολλών οχυρών στην κυρίως σουνιτική μουσουλμανική επαρχία της Σαλαχουντίν, καθώς και άλλων πόλεων στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

«Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων… ανακοινώνει την έναρξη της εκστρατείας ασφαλείας για την απελευθέρωση της Σαλαχουντίν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αλ Αμπάντι. Την ίδια ημέρα ο ιρακινός πρωθυπουργός συναντήθηκε στην περιοχή με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, όπου χιλιάδες στρατιώτες και πολιτοφυλακές έχουν συγκεντρωθεί για να πολεμήσουν κατά του ΙΚ.

Σε σχόλια που μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, ο Αμπάντι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ισλαμιστές μαχητές θα απωθηθούν από τη Σαλαχουντίν, ενώ πρόσφερε στους υποστηρικτές της οργάνωσης μία τελευταία ευκαιρία να παραδοθούν.

«Καλώ όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν και έκαναν λάθη στο παρελθόν να παραδώσουν σήμερα τα όπλα τους», είπε. «Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Εάν συνεχίσουν την πορεία τους στον ίδιο λανθασμένο δρόμο, θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει επειδή… τάχθηκαν στο πλευρό της τρομοκρατίας».

Χιλιάδες στρατιώτες και μαχητές από σιιτικές πολιτοφυλακές γνωστές ως Χασίντ Σααμπί (Δημοφιλή Κινητοποίηση), έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Σαλαχουντίν.