Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου δήλωσε πεπεισμένος ότι η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, καθώς μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως η παράταξή του κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς από τους Σοσιαλιστές, την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θα ήταν φυσικό τα δύο κόμματά μας να κυβερνήσουν ξανά μαζί», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Expresso. «Η δική μου προσδοκία είναι ότι θα αναδειχθεί μια κυβέρνηση η οποία θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές αυτές. Και για αυτό θα αγωνιστώ», πρόσθεσε ο Πάσους Κουέλιου.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου συγκυβερνά με το μικρότερο δεξιό κόμμα CDS-PP, ανέφερε ακόμη πως περιμένει οι ψηφοφόροι να ταχθούν υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους και της ύφεσης επί των ημερών της κυβέρνησής του, η οποία επέβαλε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

Ο Πάσους Κουέλιου διευκρίνισε ότι τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα κατέλθουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο ή χωριστά.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Μια έρευνα για την πρόθεση ψήφο που διεξήγαγε η εταιρεία Eurosondagem και δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που συγκεντρώνουν μαζί το 35%, είναι τόσο κοντά στο κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε την πρώτη θέση με 37,5%, που δεν μπορεί να κρίνει με ασφάλεια το αποτέλεσμα διότι η διαφορά είναι εντός του ποσοστού του στατιστικού λάθους.

Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονταν να έχουν προβάδισμα 4,5 εκατοστιαίων μονάδων.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες δίνει στη συμπολίτευση, εάν κατέβει ενιαία, από 98 ως 103 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 100 ως 105 των Σοσιαλιστών. Εάν τα δύο κόμματα κατέβουν χωριστά πιθανόν θα καταλάβουν λιγότερες έδρες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Παρά τις τοποθετήσεις των Σοσιαλιστών εναντίον των πολιτικών λιτότητας, οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής εάν κερδίσουν τις εκλογές. Στην Πορτογαλία δεν καταγράφεται μαζική υποστήριξη των πολιτών για ριζοσπαστικά κόμματα τα οποία τάσσονται εναντίον της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπως στην Ισπανία ή στην Ελλάδα.

Η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που εξελέγη το 2011 έχει επιβάλει οδυνηρά μέτρα λιτότητας—αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επέτειναν τη χειρότερη ύφεση στη χώρα μετά τη δεκαετία του 1970. Όμως η Λισαβόνα βγήκε από το μνημόνιο τον περασμένο Μάιο και η οικονομία της Πορτογαλίας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά.

Ορισμένοι αναλυτές στην Πορτογαλία έχουν κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές. Ερωτηθείς σχετικά, ο Πάσους Κουέλιου είπε: «Δεν κλείνω καμιά πόρτα, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στη σεναριολογία».

Τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή της Πορτογαλίας ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων συγκεντρώνει το 9,6%, ενώ το Αριστερό Μπλοκ 4,2%.

Η έρευνα της Eurosondagem διεξήχθη σε ένα δείγμα 1.515 ψηφοφόρων από την 18η ως την 25η Φεβρουαρίου. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±2,52%.