Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί οκτώ πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι μετέβησαν στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) για να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτές τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε έξι επαρχίες.

Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, οι συλληφθέντες «είναι φιλορώσοι», «της άκρας αριστεράς» και εμπνέονται από τις διεθνείς ταξιαρχίες.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στις Αστούριες, την περιφέρεια της Ναβάρας, στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία), την Εστρεμαδούρα (δυτική Ισπανία), τη Μούρθια (νοτιοανατολική Ισπανία), σύμφωνα με το υπουργείο.

«Οι άνδρες αυτοί τέθηκαν υπό κράτηση μετά τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση στην περιφέρεια του Ντονμπάς και λόγω της συμμετοχής αυτής κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα», σύμφωνα με το υπουργείο.

Συγκεκριμένα είναι ύποπτοι για «κατοχή πολεμικών όπλων», «συνέργεια σε ανθρωποκτονία» και «παραβίαση της ουδετερότητας» του ισπανικού κράτους σε σχέση με τη σύγκρουση αυτή.

Ανήρτησαν στο Ίντερνετ βίντεο στα οποία παρουσιάζουν πολεμικά όπλα και υπερηφανεύονται για τη στράτευσή τους, σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχιζόταν σήμερα το πρωί με έρευνες, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι Διεθνείς Ταξιαρχίες είχαν κινητοποιηθεί στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939) εναντίον των στρατευμάτων του Φρανσίσκο Φράνκο και αριθμούσαν έως 35.000 μαχητές.

Στην Ισπανία συνεχίζουν να εμπνέουν κινήματα της άκρας αριστεράς. Ένας ιστότοπος απευθύνει έτσι έκκληση προς τους συμπαθούντες να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο για να πολεμήσουν εναντίον “του καρκίνου του φασισμού”, ο οποίος υποτίθεται πως έχει προσβάλει το Κίεβο. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 5.800 ανθρώπων μέσα σε δέκα μήνες.