Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου απέστειλε επιστολή στον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ στην οποία εκφράζει διαμαρτυρία για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 με θέμα τους Ρουμάνους μετανάστες, στο οποίο κατά την άποψή του προωθούνται επιβλαβή στερεότυπα.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ για τη ρουμανική κοινότητα στη Βρετανία που προβλήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τη ρουμανική κοινότητα στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.

«Μετά τη δημοσιοποίηση του trailer του ντοκιμαντέρ και με οδηγίες της ηγεσίας του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ρουμανίας στο Λονδίνο αμέσως έγραψε στην παραγωγό του τηλεοπτικού σταθμού, Katie Buchanan, εκφράζοντας έκπληξη και δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του προωθητικού βίντεο, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την ορθή εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας είναι ταυτόχρονα και απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μπόγκνταν Ντιακόνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας στην επιστολή του προς το Φόρεϊν Όφις εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη σειρά που φέρει τον τίτλο «Οι Ρουμάνοι έρχονται».

«Λυπούμαστε βαθιά για την επανεμφάνιση λανθασμένων στερεότυπων για τη ρουμανική κοινότητα στη Βρετανία, με το ντοκιμαντέρ του Channel 4, στο οποίο παρουσιάζονται μόνον περιπτώσεις που δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικές» τονίζει ο κ. Αουρέσκου στην επιστολή προς τον Φίλιπ Χάμοντ.

«Τέτοια ντοκιμαντέρ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και άδικα την εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στη Βρετανία» επισήμανε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι στηρίζει τους Ρουμάνους που πραγματοποίησαν, χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο, με αφορμή την τηλεοπτική σειρά.

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού περίπου 200 άνθρωποι εξέφρασαν δυσαρέσκεια, τονίζοντας ότι οι Ρουμάνοι απεικονίζονται ως εγκληματίες.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τους διαδηλωτές και περίπου 4.000 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να διακοπεί η προβολή της σειράς ή να μετατραπεί σε «δίκαιο και αμερόληπτο πρόγραμμα».

Το πρώτο επεισόδιο εστιάζει στον Άλεξ, Ρουμάνο μετανάστη που κοιμάται σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον σταθμό της Βικτώρια και βοηθά τους νεοαφιχθέντες να εγκατασταθούν στο Λονδίνο.

Το επεισόδιο προβάλλει επίσης τη ζωή ενός Ρομά από τη Ρουμανία, του Σάντου, που αγωνίζεται να εγκατασταθεί στην πόλη Λίβερπουλ χωρίς να γνωρίζει αγγλικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας τόνισε ότι το πρώτο επεισόδιο απεικονίζει σπάνιο κομμάτι της κοινωνίας.

Τα προβλήματα της εικόνας των Ρουμάνων πολιτών στη Βρετανία συνεχώς παρακολουθούνται στο πλαίσιο διμερών επαφών με τη βρετανική πλευρά, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, τον περασμένο μήνα, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία κοινής δράσης για ορθή και ισορροπημένη παρουσίαση, χωρίς υπερβολές της εικόνας των Ρουμάνων πολιτών και της σημαντικής συμβολής τους στην κοινωνία της Βρετανίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ο βαθμός κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρουμάνων στη χώρα φθάνει το 80%.

«Οι παραγωγοί της εκπομπής ενημέρωσαν ότι θα παρουσιαστούν και άλλες περιπτώσεις Ρουμάνων που έχουν ενσωματωθεί καλύτερα στη βρετανική κοινωνία. Επίσης, μετά τις ενέργειες της ρουμανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, οι παραγωγοί της εκπομπής άλλαξαν το trailer, εισάγοντας μία διευρυμένη παρουσίαση του περιεχομένου και υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη πλευρά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρουμάνος πρέσβης στο Λονδίνο ευχαρίστησε, με μήνυμά του, τη ρουμανική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υποδειγματική κινητοποίησή της. Μεταξύ των οργανώσεων που αντέδρασαν είναι η RoNUS – Ομοσπονδία Ρουμάνων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδεδεμένη με τη Διεθνή Ένωση Φοιτητών και άλλοι σύλλογοι Ρουμάνων σπουδαστών στις πόλεις Έσεξ, Άμπερντιν, Κέμπριτζ, Οξφόρδη κ.ά.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας θεωρεί τέτοιες αντιδράσεις, στις οποίες συμμετέχουν Ρουμάνοι πολίτες ως πολύ ισχυρή απόδειξη του αισθήματος αλληλεγγύης που πρέπει μόνιμα να ενώνει τη ρουμανική κοινότητα, κυρίως σε περιόδους που γίνονται στόχος πιθανών εκστρατειών σπίλωσης σε ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία έχουν επιλέξει να εργάζονται ή να ζουν» σημειώνεται.

Στην ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων και ότι μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο θα παρακολουθεί τα επόμενα επεισόδια στα οποία προσδοκά να παρουσιάζεται η πραγματική εικόνα της ρουμανικής κοινότητας στη Βρετανία.

Η ρουμανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί καμία κατάχρηση σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών της που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε, η βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει τη συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές σε όλα τα ζητήματα, της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικής Προστασίας και Ηλικιωμένων, Κοντρίν Σκουτάρου.

«Πολλοί Ρουμάνοι εργάζονται στη Βρετανία, κερδίζουν τους μισθούς τους και πληρώνουν τους φόρους τους. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντί τους» τόνισε ο κ. Σκουτάρου