Ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, η οποία αποτελεί παρακλάδι της αλ Κάιντα, κατέλαβαν σήμερα μια βάση του στρατού στη νότια Υεμένη, ενώ λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου.

Κάτοικοι της περιοχής και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν τη βάση που βρίσκεται στην επαρχία Σάμπουα, στο νότιο τμήμα της Υεμένης, μετά από σφοδρές συγκρούσεις και πολιορκία που διήρκεσε πολλές ώρες.

Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι διέλυσαν το κοινοβούλιο και κατέλαβαν την εξουσία.

«Πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Τζαμάλ Μπενομάρ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη στα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και αλ Χαντάθ. Ο ίδιος κατηγόρησε όλες τις πλευρές ότι συμβάλουν στις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η οικονομία της Υεμένης βρίσκεται ενώπιον μιας επικείμενης κατάρρευσης. Ο Μπενομάρ κάλεσε για διάλογο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Όλοι έχουν ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, όλοι έχουν κάνει λάθη και ανοησίες και πολλές φορές οι πλευρές κατέφυγαν στη βία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τους πολιτικούς τους στόχους», δήλωσε ο Μπενομάρ.

Η βάση που κατελήφθη στεγάζει μια ταξιαρχία 2.000 στρατιωτών και έπεσε στον έλεγχο των ενόπλων μετά από ώρες σφοδρών συγκρούσεων. Αξιωματούχος από την πόλη Μπεϊχάν που βρίσκεται κοντά στη στρατιωτική βάση δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι Χούτι ενδέχεται να κάνουν έφοδο στη βάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους.

«Φοβούμαστε ότι αυτή (η κατάληψη της βάσης)θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία προκειμένου να επιτεθούν οι Χούτι και ότι θα ανακαταλάβουν τον έλεγχο της Σάμπουα με τη βοήθεια του στρατού», δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος αρνήθηκε να κοινοποιήσει το όνομά του.

Από την πλευρά τους, μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία δήλωσαν ότι αφού βομβάρδισαν την είσοδο της βάσης, κατάλαβαν 3 σκοπιές και ένα άρμα μάχης.

«Μέχρι τις 08:00, οι μουτζαχεντίν είχαν συλλάβει τους περισσότερους στρατιώτες που βρίσκονταν εντός της βάσης», ανάρτησε η οργάνωση σε λογαριασμό της στο Twitter.