Κανονικά θα συνεχιστεί η έρευνα του ΟΗΕ για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας το προηγούμενο καλοκαίρι, παρά την παραίτηση του προέδρου της, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι απορρίπτοντας το αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Ο Καναδός ακαδημαϊκός Ουίλιαμ Σάμπας, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων το καλοκαίρι του 2014, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι μεροληπτεί καθώς στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι μετά την παραίτηση του Σάμπας η έρευνα θα πρέπει να μπει στο αρχείο και ότι θα πρέπει να ερευνηθεί η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και ότι το εβραϊκό κράτος.

Η παραίτηση του Σάμπας ανακοινώθηκε μετά από μια επιστολή του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, του Εβιάταρ Μάνορ, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιοάχιμ Ρούκερ με την οποία καταγγέλλει «την κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων» και την προηγούμενη σχέση του Σάμπας με τους Παλαιστίνιους. Ο Μάνορ στην επιστολή του ζητεί την άμεση αποπομπή του Σάμπας από την επιτροπή έρευνας.

Η επιστολή αυτή, που έχει ημερομηνία 30ή Ιανουαρίου, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την επιτροπή ότι μεροληπτεί εναντίον του και ανακοίνωσε πριν μήνες ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί της.

Ο Σάμπας ανέφερε σε επιστολή του προς τον Ρούκερ ότι τον Οκτώβριο του 2012 έλαβε 1.300 δολάρια για να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ΟΑΠ, όμως υπογράμμισε ότι ως πρόεδρος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ έδρας με πλήρη «ανεξαρτησία και αμεροληψία».

«Ο πρόεδρος σέβεται την απόφαση του καθηγητή Σάμπας και εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ακόμη και η υπόνοια της σύγκρουσης συμφερόντων και έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρούκερ.

Οι έρευνες «βρίσκονται τώρα στην τελική φάση της συλλογής στοιχείων από όσα περισσότερα θύματα και μάρτυρες και από τις δύο πλευρές», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έπειτα από αίτημα των Παλαιστινίων. Η απόφαση του Συμβουλίου καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ, η οποία περιελάμβανε, σύμφωνα με το ίδιο, «δυσανάλογες επιθέσεις και χωρίς διακρίσεις» περιλαμβανομένων αεροπορικών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και συλλογική τιμωρία.

Τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής έρευνας είναι ο Ντουντού Ντιεν από τη Σενεγάλη και η Μέρι ΜακΓκόουαν Ντέιβις από τις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.