Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Συρίας που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την απειλή της «τρομοκρατίας».

«Πιστεύουμε ότι η κατανόηση από τους πολιτικούς και τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της ανάγκης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν την κοινή αυτή απειλή (της τρομοκρατίας) θα πρέπει να γίνει το κλειδί για την αναβίωση της ενότητας του συριακού έθνους», είπε ο Λαβρόφ.

Τα 32 μέλη διαφόρων οργανώσεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και τα έξι μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας υπό τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ συναντήθηκαν σε κτίριο της ρωσικής διπλωματίας.

Είναι οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως εκπροσώπους της Επιτροπής εθνικού συντονισμού για τις δυνάμεις της δημοκρατικής αλλαγής (CCND) και τους Κούρδους, από τη μια πλευρά, και αξιωματούχους του καθεστώτος, από την άλλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι προσδοκίες για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες αυτές είναι μικρές, όμως η Ρωσία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα δώσουν ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.