Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Πρίστινας, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, περισσότερα από 40 άτομα τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν 27 διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές που επιχείρησαν να απομακρύνουν σιδερένιο φράχτη που είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας γύρω από το κτίριο της κυβέρνησης.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων «Τρέπτσα».

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Γιαμπλάνοβιτς έξω», «Ο Θάτσι είναι κλέφτης», «Με κλέφτες δεν υπάρχει κράτος», «Κάτω η κυβέρνηση», «Τα ορυχεία “Τρέπτσα” είναι δικά μας».

Κατά την έναρξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Κινήματος «Αυτοδιάθεση» Νταρντάν Μολιτσάι έδωσε τελεσίγραφο στην αστυνομία εντός 15 λεπτών να απομακρύνει το σιδερένιο φράχτη έξω από την έδρα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία και ότι τα οδοφράγματα δεν είναι απαραίτητα.

Η αστυνομία αντέδρασε όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης και με δακρυγόνα τους απομάκρυνε. Περίπου δέκα διαδηλωτές, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Αυτοδιάθεσης» Βισάρ Ιμέρι, λόγω των δακρυγόνων έκαναν έκκληση για ιατρική βοήθεια. Τους τραυματίες έσπευσε να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πρίστινας, Σπεντ Αχμέτι.

Στη διαδήλωση έλαβαν μέρος ο αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ τραυματίστηκε και οι αρχηγοί των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι και της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο, Φατμίρ Λιμάι.

Ο εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου της Πρίστινας ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου.

Η αστυνομία του Κοσόβου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν τους αστυνομικούς πετώντας προς την κατεύθυνσή τους διάφορα αντικείμενα και γι αυτό προχώρησαν στη λήψη μέτρων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομία αναγνωρίζει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά όχι των προκλήσεων εναντίον της.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Αρμπάν Αρμπάσι, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Kosovo ότι η διαδήλωση είχε πολιτική χροιά και ότι δεν είχε καμία σχέση με τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι διοργανωτές.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ντόνικα Κάντα, είπε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν έως ότου να εκπληρωθούν τα αιτήματα και πρόσθεσε ότι αν ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, δεν λάβει μέτρα θα ζητηθεί η αντικατάστασή του.

Η σημερινή διαμαρτυρία ήταν συνέχεια της διαδήλωσης που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και με αίτημα την υιοθέτηση νόμου για την «κρατικοποίηση» του συμπλέγματος ορυχείων «Τρέπτσα». Η διαδήλωση του Σαββάτου επίσης έληξε με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν κορύφωση του κύματος οργής που προκάλεσε δήλωση του Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο οποίος χαρακτήρισε «βάρβαρους» Αλβανούς διαδηλωτές, οι οποίοι εμπόδισαν στις 6 Ιανουαρίου Σέρβους πιστούς να επισκεφθούν ορθόδοξο ναό στην Τζακόβιτσα.