Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τουρκία, λόγω του θανάτου ενός νεογέννητου, που μεταφέρθηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς ιατρική υποστήριξη.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της Ασιγιέ Γκένς κατά της Τουρκίας, που αφορούσε το θάνατο του νεογέννητου βρέφους της, μετά την άρνηση δημοσίων νοσοκομείων να το περιθάλψουν, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την υποχρέωσε να καταβάλλει στην προσφεύγουσα 65.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά.

Η Γκενς, στις 31 Μαρτίου 2005, γέννησε πρόωρα το παιδί της με καισαρική, το οποίο όμως, αμέσως μετά παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα.

Επειδή στο νοσοκομείο που γέννησε δεν υπήρχε κατάλληλη μονάδα περίθαλψης νεογνών, οι γιατροί αποφάσισαν να μεταφερθεί το βρέφος σ’ άλλο δημόσιο νοσοκομείο, σε απόσταση 110.000 χιλιομέτρων. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δεν δέχθηκαν την εισαγωγή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν θερμοκοιτίδες και συνέστησαν την επαναφορά του νεογνού στο νοσοκομείο που είχε γεννηθεί.

Για μία ακόμη φορά οι γιατροί αρνήθηκαν την εισαγωγή και περίθαλψη του βρέφους, μ’ αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει μέσα στο ασθενοφόρο.

Το Δικαστήριο έκρινε, πρώτον, ότι το κράτος δεν είχε εξασφαλίσει επαρκώς την σωστή οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας του νοσοκομείου και ότι το παιδί πέθανε διότι δεν του προσφέρθηκε καμία ιατρική φροντίδα.

Δεύτερον, το Δικαστήριο επέκρινε την στάση του τουρκικού δικαστικού συστήματος στην τραγωδία, το οποίο αρνήθηκε να διεξάγει μία αποτελεσματική έρευνα για την διακρίβωση των αιτίων θανάτου του βρέφους.