Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι πως η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τις πλευρές που αντιμάχονται στην ανατολική Ουκρανία να επιδιώξουν μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι δύο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Κέρι πρότεινε να διευρυνθεί η ομάδα των διεθνών παικτών οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ο Λαβρόφ τόνισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τα μέρη προς μία ειρηνική επίλυση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται ότι «οποιαδήποτε πραγματικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με απευθείας διάλογο με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τον οποίο το Κίεβο αποφεύγει με κάθε τρόπο, επειδή έχει σαφώς ξεκινήσει μία πορεία για στρατιωτική καταστολή στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, πως η Μόσχα επιθυμεί να ωθήσει η Ένωση το Κίεβο προς τον πολιτικό διάλογο με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία το Κίεβο φέρει την ευθύνη για την αύξηση της έντασης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.