Η εισαγγελία της Νότιας Κορέας έδωσε σήμερα εντολή για τη σύλληψη της κληρονόμου της αεροπορικής εταιρείας Korean Air (KAL) Τσο Χιουν-Α, μετά το επεισόδιο που προκάλεσε στο αεροπλάνο της εταιρείας που ανήκει στον πατέρα της για μία υπόθεση φυστικιών και απεριτίφ.

Δυσαρεστημένη από τον τρόπο σερβιρίσματος των φυστικιών που συνόδευσαν το απεριτίφ της από τον επικεφαλής φροντιστή της πτήσης, η Τσο Χιουν-Α τον πέταξε έξω από την πτήση Νέα Υόρκη-Σεούλ στις 5 Δεκεμβρίου, αφού τον ανάγκασε να γονατίσει για να τής ζητήσει συγγνώμη, όπως κατήγγειλε ο ίδιος.

Η 40χρονη κληρονόμος, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας του πατέρα της, παραιτήθηκε αοπό τις θέσεις που κατείχε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη συμπεριφορά της, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε το περιστατικό.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, είναι υπόλογη για σειρά παραβιάσεων του κώδικα πολιτικής αεροπορίας, καταναγκασμό και ανάμειξη στην άσκηση των καθηκόντων του επικεφαλής φροντιστή. Η εισαγγελία ζήτησε από δικαστήριο την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά της κληρονόμου.

Καθισμένη στην πρώτη θέση του αεροπλάνου, η Τσο εξοργίσθηκε όταν ο φροντιστής έβαλε μπροστά της φυστίκια που η ίδια δεν είχε ζητήσει και μάλιστα όχι σερβιρισμένα σε μπολ, αλλά στο σακουλάκι τους.

Ο επικεφαλής φροντιστής περιέγραψε στην τηλεόραση ότι τον έβαλε να γονατίσει, μαζί με μία αεροσυνοδό, μπροστά της και ότι τον έσπρωξε μέχρι την πόρτα του κόκπιτ χτυπώντας τον με τον φάκελο που περιέχει τα εγχειρίδια οδηγιών προς τους επιβάτες της πτήσης.

Η ίδια αρνήθηκε ότι υποχρέωσε τα δύο μέλη του πληρώματος να γονατίσουν μπροστά της, αλλά ένας επιβάτης της πρώτης θέσης επιβεβαίωσε την ταπείνωση αυτή.

Η νοτιοκορεατική δικαιοσύνη προσπαθεί τώρα να εξακριβώσει εάν οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας προσπάθησαν να καλύψουν την κληρονόμο δίνοντας ψευδείς καταθέσεις, ενώ στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών συνελήφθη σήμερα για τη διαβίβαση στοιχείων της δικαστικής έρευνας σε στελέχη της αεροπορικής εταιρείας.

Η αεροπορική εταιρεία απειλείται με επιβολή προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων, διάρκειας μέχρι ενός μηνός, πιθανότητα στα δρομολόγια Σεούλ-Νέας Υόρκης ή επιβολή προστίμου ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Το περιστατικό προκάλεσε κατακραυγή στη Νότια Κορέα, όπου η αλαζονική συμπεριφορά των πλουσίων δεν γίνεται ανεκτή.