Η ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να σταματήσει να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια το τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές εάν οι περιοχές αυτές δεν τηρήσουν τους περιορισμούς στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Η Ουκρανία ήταν στο παρελθόν αυτάρκης σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, όμως οι πολύμηνες συγκρούσεις στις περιοχές που εξεγέρθηκαν υπέρ της Ρωσίας έχουν προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες γαιάνθρακα στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που ως σήμερα παρήγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.

«Προκειμένου να διασώσουμε το σύστημα ενέργειας πρέπει να επιβάλουμε περιορισμούς στους πάντες… δεν υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία που δεν θα υπαχθούν σε κυλιόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Ολεξάντερ Σβέτελικ σε μία ενημέρωση.

Αναφερόμενος στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, ο Σβέτελικ δήλωσε ότι θα πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί πλήρης διακοπή ρεύματος.

«Τους προειδοποιήσαμε σήμερα ότι εάν δεν τηρήσουν τους περιορισμούς όπως οι άλλες (περιοχές) θα κόψουμε το ρεύμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα καθημερινό έλλειμμα 3.500 μεγαβάτ (MW) ή το 12,5% των αναγκών της.

Το Κίεβο έχει ήδη σταματήσει να πληρώνει τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ καθώς εκφράζει ανησυχίες ότι τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα χέρια των ανταρτών, ωστόσο είχε αναφέρει το Νοέμβριο ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια την περιοχή.

Τα αποθέματα άνθρακα ανέρχονται τώρα στους 1,5 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με τα συνήθη αποθέματα του χειμώνα, που κυμαίνονταν μεταξύ 4-5 εκατομμυρίων τόνων, διευκρίνισε ο Σβέτελικ.