To «όχι» στο ενδεχόμενο η Καταλονία να καταστεί ανεξάρτητη προηγείται σήμερα του «ναι» για πρώτη φορά από το 2011 όπως καταδεικνύει μία τακτική δημοσκόπηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Καταλονίας.

Είναι η πρώτη επίσημη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου σχετικά με την ανεξαρτησία αυτής της ισχυρής αυτοδιοικούμενης περιφέρειας στη βορειανατολική Ισπανία.

Το «ναι» έχασε 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και έπεσε στο 44,5% ενώ το «όχι» προηγείται πλέον, αφού θα συγκέντρωνε το 45,3% εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο αφότου το ερώτημα αυτό συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται κάθε 4 μήνες.

Το 2011 το «ναι» είχε συγκεντρώσει το 42,9% των ψήφων έναντι ενός 28,2% για το «όχι», ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι ή ότι δε σκόπευαν να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της περιφέρειας είχε έκτοτε αυξηθεί σε αυτήν την έρευνα που διενεργεί το Κέντρο Δημοσκοπήσεων, ένας οργανισμός που συνδέεται με την περιφερειακή κυβέρνηση του Αρτούρ Μας, που έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό τον Οκτώβριο, όταν είχε καταγραφεί ένα 49,4% υπέρ της ανεξαρτησίας και ένα ποσοστό 42,5% κατά της ανεξαρτησίας.