Σημαντικό χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία δεν υπάρχει αναφορά στο άνοιγμα κεφαλαίων για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Ειδικά επεσήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο «θα ήταν μια επιβράβευση του Ερντογάν, με όλα αυτά που γίνονται με το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ και τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία».

Αλλά θετικά στοιχεία—επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης—είναι:

– Η συμπερίληψη για πρώτη φορά σε συμπεράσματα διεύρυνσης του Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων μιας ρητής αναφοράς στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

– Η σκλήρυνση της χρησιμοποιούμενης ορολογίας όσον αφορά την ανάγκη πλήρους εφαρμογής όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την προσθήκη μιας σημαντικής αναφοράς στο άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποχρέωση των συμβαλλόμενων μερών—συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ως συμβαλλόμενο μέρος της—να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

– Η παράγραφος σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό: σε αυτή γίνεται λόγος για την ανάγκη εξασφάλισης θετικού κλίματος για να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.