Την απόφασή του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα «να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος», ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

«Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική ομιλία του στον Λευκό Οίκο και, κηρύσσοντας μια «νέα προσέγγιση», είπε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

«Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.

Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό» συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση, τόνισε.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να «σπάσει ο πάγος» με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια στιγμή, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε σήμερα την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανική φυλακή.

«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικά ο Κάστρο.

Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος.

Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, «επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας», είπε ο Κάστρο.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα χθες Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Εξάλλου ο Κουβανός πρόεδρος ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.