Η Συνήγορος του Παιδιού στην Κροατία, Ίβανα Μίλας Κλάριτς κάλεσε τους υποψήφιους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και τους διοργανωτές πολιτικών συγκεντρώσεων να λαμβάνουν υπόψη την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών και να μην εκμεταλλεύονται τα παιδιά στην προεκλογική εκστρατεία.

«Την περίοδο εκλογικών δραστηριοτήτων και συχνά και με άλλες ευκαιρίες, στο γραφείο της Συνηγόρου του Παιδιού φθάνουν καταγγελίες ότι παιδιά με διαφορετικούς τρόπους συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επίτευξη πολιτικών στόχων ενηλίκων. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει καταγγελίες ότι παιδικές χορωδίες, μικρής ηλικίας μαζορέτες, παιδιά από νηπιαγωγεία ή σχολεία συμμετέχουν σε κομματικά χρωματισμένες εκδηλώσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις» αναφέρει η Συνήγορος του Παιδιού σε μήνυμα που απέστειλε στους υποψήφιους με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών στις 28 Δεκεμβρίου.

Η κ. Μίλας Κλάριτς τονίζει ότι πολιτικοί εκμεταλλεύονται παιδιά για να “ομορφύνουν” τις φωτογραφίες τους και κόμματα για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Για τους σκοπούς αυτούς, συχνά ξυπνά ξαφνικά η «ευαισθησία» ορισμένων πολιτικών για τις ανάγκες των παιδιών, οι οποίοι επισκέπτονται παιδιά σε διάφορα ιδρύματα και τους προσφέρουν δώρα στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, υπογραμμίζει και προσθέτει: «Φυσικά και δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην ειλικρινή προσφορά, στόχος της οποίας δεν είναι η δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ. Οι πολίτες, πολύ συχνά, ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν πόσο ειλικρινείς είναι τέτοιες κινήσεις. Ελπίζουμε ότι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο κατά πόσον οι υποψήφιοι θυμούνται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών στα εκλογικά τους προγράμματα και στην ευημερία και προοπτική που προσφέρουν στα παιδιά».

Η Συνήγορος του Παιδιού καλεί τους πολιτικούς και τους διοργανωτές πολιτικών συγκεντρώσεων να μην εντάσσουν τα παιδιά στη δική τους προσωπική πολιτική προβολή και τους διευθυντές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών να προστατεύουν τα παιδιά από τέτοιου είδους εκμετάλλευση.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι στολίδι σε πολιτικές συγκεντρώσεις, ούτε σε εκλογικές αφίσες πολιτικών και οι πολιτικοί δεν πρέπει να τα ξεχνούν στα προγράμματά τους», σημειώνει η Συνήγορος του Παιδιού με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.