Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθούν για τους φόνους άοπλων αφροαμερικανών από λευκούς αμερικανούς αστυνομικούς και να απευθύνουν έκκληση στο Κογκρέσο να προστατεύσει τους πολίτες.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι από τις ογκωδέστερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φόνους αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, το Κλίβελαντ και το Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Το γεγονός ότι το σώμα των ενόρκων αποφάσισε κατά της άσκησης δίωξης εναντίον των αστυνομικών, τόσο στην περίπτωση της Νέας Υόρκης -με τον φόνο του 43χρονου ασθματικού αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ- όσο και σε εκείνη του Φέργκιουσον με τον φόνο του 18χρονου άοπλου μαύρου Μάικλ Μπράουν, προκάλεσε έκρηξη διαμαρτυριών σε όλες τις ΗΠΑ.

«Χρειάζονται περισσότερα από κουβέντες. Απαιτείται νομοθετική δράση που θα αλλάξει την κατάσταση τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων Αλ Σάρπτον, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Δράσης, το οποίο ηγείται της διαδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

Ο Σάρπτον είπε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις που αφορούν την αστυνομία. Όπως είπε ο ίδιος, οι τοπικοί εισαγγελείς οι οποίοι συνεργάζονται συχνά με την αστυνομία και καλούνται να ερευνήσουν στη συνέχεια τη συμπεριφορά αστυνομικών, αντιμετωπίζουν σύγκρουση συμφερόντων.

Στη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον θα συμμετέχουν οι οικογένειες των Γκάρνερ και Ακάι Γκάρλεϊ -αμφότεροι άοπλοι αφροαμερικανοί που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης- του Τρέιβον Μάρτιν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2012 σε συνοικία της Φλόριντα και του Μάικλ Μπράουν που σκοτώθηκε στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Η πορεία διαμαρτυρίας θα αποκλείσει την λεωφόρο Πενσιλβάνια, ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο. Οι διαδηλωτές αναμένεται ότι θα μεταβούν εκεί με λεωφορείο ακόμη κι από μακρινές περιοχές όπως η Φλόριντα, το Κονέκτικατ και το Πίτσμπεργκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των διοργανωτών.

Στη Νέα Υόρκη, η πορεία αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 44.000 ανθρώπους, είπαν οι διοργανωτές, και θα ξεκινήσει στις 2100 από την πλατεία Ουάσινγκτον, θα κατευθυνθεί προς το Μανχάταν και θα καταλήξει στο αρχηγείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.