Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασαν στους ισχυρισμούς του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι οι Βρυξέλλες θα θέσουν όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγνώριση του Κοσόβου επισημαίνοντας ότι η Σερβία παραμένει στην ευρωπαϊκή πορεία και ότι κανένας από την ΕΕ δεν ζήτησε επίσημα αναγνώριση του Κοσόβου.
«Η Σερβία εδώ και πολύ καιρό οικοδόμησε την πολιτική της, ώστε να είναι η καλύτερη και η πιο υπεύθυνη για τα συμφέροντα του λαού», τόνισε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Νίκολιτς ότι στο Βελιγράδι για την ένταξη στην ΕΕ θα τεθεί όρος η αναγνώριση του Κοσόβου. «Η Σερβία θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεργάζεται με τους φίλους της και στην Ανατολή και στη Δύση», ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ακόμη ότι η Σερβία «γίνεται σημαντικός παράγοντας, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» και – όπως επισήμανε- αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική. «Η Σερβία έχει καλό μέλλον και για εκείνους που δεν μπορούν να το ανεχθούν και να το αποδεχθούν δεν μπορώ να κάνω κάτι» σημείωσε.
Στη δήλωση του προέδρου της Σερβίας αντέδρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν ζήτησε επίσημα από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο.«Η Σερβία δεν άλλαξε τη θέση της μη αναγνώρισης (της ανεξαρτησίας) του Κοσόβου, ούτε η ΕΕ το ζήτησε επίσημα» είπε ο κ. Ντάτσιτς, χθες στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η ΕΕ μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, αν στην Ένωση υπάρξει ομοφωνία, υπενθυμίζοντας ότι πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ δεν είναι γραμμένο ότι η Σερβία έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι γι αυτό δεν υπήρξε καμία συζήτηση.«Μπορεί κάποιος να το αναφέρει σε συνομιλίες που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, αλλά σε επίσημες συνομιλίες δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα» ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι σε έγγραφα των Βρυξελλών γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της Σερβίας να επιτύχει πρόοδο στο διάλογο με το Κόσοβο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι ο διάλογος διεξάγεται χωρίς αναφορά στο καθεστώς του Κοσόβου.
Εξ’αλλου, ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» το Σάββατο ανέφερε ότι το Βελιγράδι πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των Βρυξελλών, καθώς για την ένταξη στην ΕΕ θα τεθεί όρος η αναγνώριση του Κοσόβου, ζήτησε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εθνική συναίνεση για το θέμα και ανήγγειλε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο κ. Νίκολιτς μετά από την πρόσφατη συνομιλία με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν «είπε πρώτος δημόσια” ότι “στη Σερβία πριν από τα γλυκά καρότα των Βρυξελλών θα σερβιριστεί το πικρό χάπι του Κοσόβου».
«Τις δηλώσεις του κ. Χαν δεν διέψευσε κανένας από την ΕΕ. Κι αυτό σημαίνει ότι ο Επίτροπος δεν εξέφρασε προσωπική άποψη, αλλά φανερά διατύπωσε επίσημη θέση», τόνισε ο κ. Νίκολιτς.