Σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο, 250 μέτρα δυτικά της Saintes στη νοτιοδυτική Γαλλία, έγινε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εκατοντάδες τάφους σκλάβων της εποχής, μέσα στους οποίους βρέθηκαν πέντε σκελετοί που είχαν ακόμα πάνω τους τα δεσμά με τα οποία κρατούνταν.

Στη νεκρόπολη, οι τάφοι ήταν εκατοντάδες και θεωρείται πως ανοίχτηκαν κατά τους πρώτους δυο αιώνες μ.Χ.. Όπως αναφέρθηκε χρησίμευαν για τη μαζική ταφή των θυμάτων της γειτονικής αρένας, του μεγαλύτερου και παλαιότερου αμφιθέατρου της Γαλλίας. Ο ένας από τους πέντε σκελετούς που ανακαλύφθηκαν, είχε ταφεί με έναν μεγάλο κρίκο αλυσίδας γύρω από το λαιμό του, ενώ οι υπόλοιποι είχαν τα δεσμά στα πόδια τους.

Τέσσερα άτομα ήταν θαμμένα ε απόσταση ελάχιστων εκατοστών το ένα από το άλλο, σε ένα στενό τετράγωνο χώρο που μοιάζει πιο πολύ με χαντάκι, ενώ ένας ακόμα σκελετός βρέθηκε σε άλλο τάφο. Οι σκελετοί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ανήκουν σε τέσσερις άντρες και ένα παιδί. Ο μικρότερος σε μέγεθος σκελετός είναι και ο μοναδικός που είχε κάποιο αντικείμενο στην κατοχή του, καθώς στα μάτια του βρίσκονταν δυο νομίσματα, κατά το τότε ρωμαϊκό έθιμο.

Την περίοδο κατά την οποία χρονολογούνται οι τάφοι, η πόλη Saintes αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο της ρωμαϊκής Γαλατίας που την έκανε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα, κάτι που δικαιολογεί το χωρητικότητας 18.000 θέσεων κολοσσαίο της που ξεκίνησε να κατασκευάζεται κατά την κυριαρχία του Τιβέριου (14-34 μ.Χ.) και ολοκληρώθηκε όταν άρχων της Ρώμης ήταν ο Κλαύδιος (41- 54 μ.Χ).

Δείτε τις φωτογραφίες: