Η φωτογραφία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξελέγη εκ νέου πρόεδρος του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), είναι σήμερα στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων, με σχόλια ανάλογα της ανάγνωσης που έκαναν αντιστοίχως μετά τη νίκη του στην εσωκομματική αναμέτρηση με ένα 64,5% των ψήφων.
Στη συντηρητική Λε Παριζιέν, που επέλεξε τον τίτλο «επί τω έργω!» απεικονίζεται θριαμβευτής, έτοιμος για δράση, εν μέσω του πλήθους.
Στην αριστερή Λιμπερασιόν αντίθετα, ένας μικροσκοπικός Σαρκοζί μοιάζει να συνθλίβεται κάτω από τον τετράστηλο τίτλο “L’Hypoprésident” (η σύνταξη της εφημερίδας κάνει ένα λογοπαίγνιο για να καταδείξει ότι θα είναι το αντίθετο του «υπερπροέδρου»: ένας «υποπρόεδρος», κατ’ αυτήν).
«Καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μαζική υποστήριξη», εξήγησε η Λιμπερασιόν, ο Σαρκοζί «υποχρεούται σε συγκατοίκηση με τους αντιπάλους του. Παρήλθε πλέον η εποχή του υπερπροέδρου».
Η Φιγκαρό αναφέρεται στις «προκλήσεις του Σαρκοζί», υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «δεσμεύθηκε για τη συσπείρωση όλων».
Για «συσπείρωση» μιλάει και η Μοντ, προβάλλοντας μάλιστα την ιδέα ότι η λέξη αυτή (Rassemblement), θα μπορούσε να γίνει το νέο όνομα του κόμματος. Πάντως η Μοντ εκτιμά ότι «για τον Σαρκοζί, θα είναι μακρύς ο δρόμος για το 2017», δηλαδή τις προεδρικές εκλογές.
Μακρύς και δύσκολος δρόμος διότι η «συσπείρωση» πάει μαζί με την «συγκατοίκηση» που επιβάλλεται στον Σαρκοζί, εξαιτίας του 64,5% της εκλογής του, που θεωρείται πως δεν αρκεί για την αδιαμφισβήτητη κατίσχυσή του.
Έτσι, ξεκινώντας σήμερα τις επαφές για τη σύσταση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, το πρώτο άτομο που συνάντησε στις εννέα το πρωί, ήταν ο Μπρούνο Λεμέρ – ο οποίος με το ποσοστό 29,18% κατόρθωσε να περιορίσει την απόλυτη κυριαρχία του Σαρκοζί.
Με δηλώσεις του όμως στην εφημερίδα Λε Μοντ πριν από μια εβδομάδα, ο Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι δεν «σκοπεύει να συμμετέχει στη διεύθυνση του UMP».
Η σημερινή συνάντηση Σαρκοζί-Λεμέρ κράτησε μια ώρα. Βγήκαν με χαμόγελα χωρίς όμως να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρονται ότι αποφάσισαν να μεταβούν μαζί την ερχόμενη Τρίτη στο συνέδριο του κόμματος της Άγγελας Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Κολωνία.
Για τα χαμόγελα της συνάντησης, ίσως συνέβαλε η χθεσινή δήλωση του Σαρκοζί στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού TF1: «ο Λεμέρ ήταν ένας από τους υπουργούς μου και είναι ένας από τις καλύτερες ελπίδες» του κόμματος, είπε. (Ο Λεμέρ χρημάτισε υπουργός Γεωργίας το 2009).
Λόγια απαραίτητα για τη «συσπείρωση», αλλά και για να ξεχασθούν προηγούμενοι σκληροί χαρακτηρισμοί του Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας όπως : «Ο Λεμέρ, αυτός ο ηλίθιος (connard) που τον έκανα και υπουργό», όπως μετέφερε στις 15 Οκτωβρίου η σατυρική εφημερίδα Canard Enchaîne χωρίς ποτέ να διαψευσθεί.
Μετά τον Μπρούνο Λεμέρ, ο Σαρκοζί θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία και των υπολοίπων σημαντικών στελεχών του κόμματος, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη «συσπείρωση».
Προς τούτο σκέφθηκε τη δημιουργία μιας νέου είδους «επιτροπής», στην οποία θα συμμετέχουν τα στελέχη που υπήρξαν πρωθυπουργοί.
Η ιδέα, την οποία ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη, εξέπληξε πάντως πολλούς «πρώην πρωθυπουργούς», ορισμένοι των οποίων όπως ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ δεν εμφανίζονται προς το παρόν ιδιαίτερα πρόθυμοι να ενταχθούν σε ένα τέτοιο όργανο.
Για το περιβάλλον μάλιστα του Φ. Φιγιόν, «η πολιτική επιτροπή του κόμματος λειτουργεί πολύ καλά και δεν χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου θεσμικού εργαλείου».
Σημειωτέον ότι οι δύο αυτοί «πρώην» είναι οι μελλοντικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί στις προκριματικές που θα γίνουν στο κόμμα το 2016 ενόψει των προεδρικών του 2017.
Όπως συνοψίζει ο σχολιαστής στη Λιμπερασιόν, « ο Σαρκοζί κρατάει το κόμμα, ο Ζιπέ όμως έχει κερδίσει την κοινή γνώμη, ο Φιγιόν έχει το πρόγραμμα που από μήνες έχει προετοιμάσει και ο Λεμέρ φέρνει τον νεωτερισμό… η μάχη θα είναι εξοντωτική» προφητεύει η Λιμπερασιόν.