«Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση τους περίπου 2000 βομβαρδισμούς στη Συρία από το καθεστώς Άσαντ οι οποίοι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 πολίτες

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα έπρεπε να «βρίσκεται στο Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ διότι διεξήγαγε σχεδόν 2.000 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ίδιου του λαού του κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων 40 ημερών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από την εμφάνιση των πρώτων πολεμικών αεροσκαφών, κανένα καθεστώς στην ιστορία δεν έχει χρησιμοποιήσει σε τέτοιο βαθμό μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λαού του», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η ΜΚΟ του οποίου βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη χώρα αυτή, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την οργάνωση τουλάχιστον 527 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί στα αεροπορικά πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί σε 12 συριακές επαρχίες μετά την 20ή Οκτωβρίου.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για να τερματιστεί αυτό το «έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας» το οποίο διαπράττεται καθημερινά, όπως τόνισε, στη Συρία.

Προχθές Τετάρτη, οι επιδρομές εναντίον της πόλης Ράκα, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων, «στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχων», υπενθύμισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας υπολογίζεται ότι διαθέτει 275 μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, αφού έχει απολέσει 87 φέτος, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.