Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεπέρασε με ευκολία την ψήφο δυσπιστίας που είχε υποβάλει μια ευρωφοβική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αφορμή είχαν σταθεί οι αποκαλύψεις για το γεγονός πως το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, προσέλκυε πολυεθνικές επιχειρήσεις προσφέροντάς τους έναν ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Γιούνκερ, που σε περίπτωση που περνούσε θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρη η Κομισιόν, απερρίφθη όπως αναμενόταν με τεράστια διαφορά -461 ψήφους έναντι 101, με 88 αποχές.

Αυτό δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αισιόδοξη αρχή της θητείας του νέου προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος μόλις τον πρώτο μήνα της θητείας του επικρίνεται τόσο για τον ρόλο του στην ηγεσία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, όσο και για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αφού ως εκ του νυν αξιώματός του καλείται να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή.

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά., επιχειρηματολογώντας πως ο Γιούνκερ είναι άμεσα υπόλογος για τις πολιτικές φοροαποφυγής που εφάρμοσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεση, που ήρθε στην επιφάνεια με μια σειρά αποκαλύψεων που έγιναν γνωστές με την ονομασία LuxLeaks, αφορά τη συνεργασία των αρχών στο Λουξεμβούργο με πάνω από 340 πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν να καταβάλουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που κανονικά θα τους αναλογούσαν.

Πάντως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από εκείνο που εξασφάλισε ο Γιούνκερ κατά τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 22η Οκτωβρίου, όταν υπέρ της νέας Κομισιόν είχαν ψηφίσει 423 μέλη του ΕΚ, κατά 209 και είχαν απόσχει 67.