Δύο Κολομβιανοί στρατιώτες οι οποίοι είχαν αιχμαλωτισθεί απελευθερώθηκαν σήμερα από τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), υπό την αιγίδα της οποίας διεξήχθη η επιχείρηση παράδοσής τους στις αρχές.

Οι στρατιωτικοί αυτοί, 23 και 24 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια αγροτική περιοχή στην επαρχία Αράουκα, όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από τους μαχητές των FARC κατά τη διάρκεια μαχών, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Αφού υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο κοντινό αεροδρόμιο της κοινότητας Τάμε, όπου τους περίμενε αντιπροσωπεία των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας.

Οι στρατιώτες, ο Πάουλο Σέζαρ Ριβέρα και Τζόναθαν Άντρες Δίας, είχαν αιχμαλωτιστεί στην Αράουκα την 9η Νοεμβρίου.

«Είμαστε ευτυχείς διότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα μπορέσουν να επιστρέψουν πλέον στα σπίτια τους, όπου τους περιμένουν οι οικογένειές τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στην Κολομβία Κριστόφ Χάρμις, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας ενήργησε «ως ουδέτερος και αμερόληπτος ενδιάμεσος».

Στην ανθρωπιστική αποστολή που ολοκλήρωσε την διαδικασία απελευθέρωσης των δύο αιχμαλώτων στρατιωτών συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Νορβηγίας και της Κούβας, των εγγυητριών των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην οργάνωση FARC και την κυβέρνηση της Κολομβίας.

Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα από μέρους της οργάνωσης των ανταρτών, που αναμένεται επίσης να απελευθερώσει άλλους τρεις αιχμαλώτους της —ή ομήρους της, για την κυβέρνηση—, ανάμεσά τους και έναν στρατηγό.

Οι FARC ζήτησαν ωστόσο να «ανασταλούν άμεσα» οι επιχειρήσεις του στρατού στην επαρχία Τσόκο, στα ανατολικά της χώρας, για να μπορέσει να προχωρήσει η επιχείρηση του στρατηγού Ρούμπεν Αλσάτε, ενός δεκανέα κι ενός νομικού, συμβούλου των ενόπλων δυνάμεων, που είχαν αιχμαλωτιστεί την 16η Νοεμβρίου.

«Αναμένουμε οι επιχειρήσεις που διεξάγει το υπουργείο Άμυνας και η κατάσταση πολιορκίας που έχει επιβληθεί στον άμαχο πληθυσμό να ανασταλούν άμεσα», ανέφεραν οι FARC σε μια ανακοίνωσή τους.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε διαμηνύσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, που ανεστάλησαν με προσωπική του εντολή μετά την αιχμαλώτιση των πέντε στρατιωτικών, δεν θα ξαναρχίσουν ώσπου απελευθερωθούν όλοι.