Στόχος της Λετονίας, που θα ασκήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, είναι η δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης επισημαίνει στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe,ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός της στην ΕΕ, Ιλζε Γιουχάνσον.

«Βασικός μας στόχος είναι να διευκολύνουμε την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ΕΕ και στα κράτη μέλη», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το «κύριο καθήκον» μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης θα είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων. «Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν. Μόνο από κοινού θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Λετονίας, θα αξιολογηθεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Ομοίως, στην ατζέντα βρίσκεται η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και η βιομηχανική πολιτική. Η προώθηση της ενεργειακής ένωσης αποτελεί μια ακόμα προτεραιότητα της Λετονίας. Η επερχόμενη Προεδρία τονίζει την ανάγκη για ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων, για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, στενότερη περιφερειακή συνεργασία, καθώς και καλύτερη εφαρμογή του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ως η χώρα με το γρηγορότερο διαδίκτυο στον κόσμο, η Λετονία επιδιώκει να αναπτύξει την ψηφιακή Ευρώπη και την ενιαία ψηφιακή αγορά. «Από το 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η ψηφιακή Ευρώπη είναι σημαντική. Υπάρχει δυναμική, από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προωθήσουμε την ενιαία ψηφιακή αγορά. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε ο Γιουχανσον. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ασφάλεια της ψηφιακής αγοράς, προστασία των δεδομένων και διασφάλιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, «η οποία θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χωρίς υποδομές η ενιαία ψηφιακή αγορά δεν είναι δυνατή και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες αποτέλεσε «ένα πολύ σημαντικό βήμα». Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί επίσης προτεραιότητα της επερχόμενης Προεδρίας.