Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε χθες Σάββατο στην κεντρική Ιαπωνία στη νομαρχία Ναγκάνο προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 40 ανθρώπων, αλλά και σοβαρές ζημιές σε ένα θέρετρο για σκι, όπου αρκετοί άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα ερείπια των σπιτιών τους προτού διασωθούν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι 39, προς το παρόν, εκ των οποίων οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Αμέσως μετά τη σεισμικό δόνηση δημιουργήσαμε ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση και την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Στο χωριό Χακούμα, ένα θέρετρο για σκι στη νομαρχία Ναγκάνο όπου είχαν διεξαχθεί κάποια από τα αθλήματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1998, περίπου τριάντα άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους, όμως διασώθηκαν όλοι, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ζημιές υπέστησαν κάποιες δημόσιες υποδομές, όμως παρά την ισχύ της δόνησης οι υλικές ζημιές φαίνεται να είναι περιορισμένες.

Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες.

Ο σεισμός σημειώθηκε χθες Σάββατο στις 22:08 (τοπική ώρα, 15:08 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6,2 βαθμοί, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για σεισμό 6,8 βαθμών.

Δεν παρατηρήθηκε τσουνάμι.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρέασαν 1.600 νοικοκυριά και κάποια δρομολόγια των τραίνων.

Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της μονάδας. Πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις, όπου όλοι οι αντιδραστήρες παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή αυτή, με τον προηγούμενο να είχε σημειωθεί το 1987», εξήγησε ένας σεισμολόγος της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.