«Για πρώτη φορά μετά τις συμφωνίες του Μινσκ, ξανάρχισαν τα πυρά που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο σύμφωνα με τον οποίο πυρά πυροβολικού έπληξαν ιδίως μια περιοχή στην ουκρανική επαρχία Λουγκάνσκ.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έπληξε με πυροβόλα την επικράτειά της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά αφότου συνήφθη η συμφωνία του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου και ίσχυσε η κατάπαυση του πυρός, που αμφισβητείται πλέον όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Λισένκο, τα πυρά πυροβολικού εβλήθησαν από τη ρωσική περιοχή Ροστόβ, και έπληξαν το χωριό Κομίτσνε στην επαρχία Λουγκάνσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

«Η Ρωσία δεν προσπαθεί καν πλέον να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Συνεχίζει να εξοπλίζει τους αντάρτες και να στέλνει τακτικά στρατεύματα» στην ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές, υποστήριξε ο Λισένκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντάρτες έχουν «κλιμακώσει σημαντικά» τα πυρά τα οποία έχουν στόχο το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα. Οι αντάρτες στο παρελθόν είχαν καταστήσει σαφές πως αυτή η πόλη-το έσχατο μεγάλο αστικό κέντρο της ανατολικής Ουκρανίας που συνεχίζει να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου-θα γίνει ο επόμενος στόχος τους.