Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις της Βιένης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα μεταβεί στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις, δήλωσε πηγή της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Ο Ζαρίφ θα επιστρέψει απόψε στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA επικαλούμενο την πηγή.

Δυτικοί διπλωμάτες στη Βιένη δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στη Βιένη εντός του σαββατοκύριακου.

Έπειτα από πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις οι συνομιλίες των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα εισήλθαν σήμερα στην τελική ευθεία, κατά την οποία κάθε πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες υποχωρήσεις για να μην χαθεί μία ευκαιρία που χαρακτηρίζεται ιστορική.

Οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται ότι έχουν προσεγγίσει σε αρκετά σημεία. Αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις του σχήματος «5+1» (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία) , τη στιγμή που η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου.

Οι 5+1 επιθυμούν τον περιορισμό της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου. Από την πλευρά του το Ιράν απαιτεί να μπορεί να διατηρήσει, έως και να ενισχύσει, την ικανότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας των μελλοντικών πυρηνικών του σταθμών.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, το Ιράν ζητεί επίσης την άμεση άρση των κυρώσεων που τού έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες οι δύο πλευρές να φθάσουν σε τελική συμφωνία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και ενδεχομένως να χρειασθεί η παράταση της προθεσμίας.

Το Ιράν έχει να ωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό από την επίτευξη συμφωνίας που θα θέσει τέλος στην αντιπαράθεσή του με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε κατά την άφιξή του πριν από λίγη ώρα στη Βιένη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς κάλεσε την Τεχεράνη να εκμεταλλευθεί αυτήν την «ιστορική ευκαιρία» που παρουσιάζεται.