Θρηνεί το Χόλιγουντ για τον απρόσμενο χαμό του σπουδαίου σκηνοθέτη Μάικ Νίκολς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 83 ετών. Όπως ανέφερε το ABC ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Πρωτάρη» υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο Νίκολς –που ήταν παντρεμένος με την βετεράνο δημοσιογράφο του ABC Diane Sawyer- δεν ήταν γνωστός μόνο για τον θρυλικό «Πρωτάρη» με τον Ντάστιν Χόφμαν. «Εισέβαλλε» στον κινηματογράφο το 1966 μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» με πρωταγωνιστές τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του ήταν ακόμη τα «Εργαζόμενο Κορίτσι», «Birdcage», «Catch 22», «Charlie Wilson’s War», ενώ το τελευταίο πρότζεκτ που ετοίμαζε ήταν για τη Μαρία Κάλλας.

Το 1967 σκηνοθέτησε την ταινία που… απογείωσε την καριέρα του Ντάστιν Χόφμαν, ενώ, καθιέρωσε την εκρηκτική Ανν Μπανκροφτ ως sex symbol της εποχής.

Είναι από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που κατάφεραν να κερδίσουν Emmy, Tony, Grammy και Oscar, ενώ η καριέρα του ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και στο θέατρο όπου κέρδισε 6 Tony, τα περισσότερα από κάθε άλλο σκηνοθέτη. Η τελευταία του ταινία ήταν τα Παιχνίδια Εξουσίας με τους Τζούλις Ρόμπερτς και Τομ Χάνκς. Πριν τον θάνατό του είχε ξεκινήσει συνεργασία με την Μέριλ Στριπ για την τηλεοπτική σειρά Master Class, που εξιστορεί την ζωή της Μαρίας Κάλλας.