Σουηδικό εφετείο απέρριψε σήμερα την προσφυγή του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να ανακληθεί το ένταλμα σύλληψής του, τονίζοντας ότι πρέπει να ανακριθεί για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού που τον βαρύνουν παρότι ο ίδιος τις αρνείται.

Σουηδοί εισαγγελείς είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ το 2010, όταν δύο γυναίκες κατήγγειλαν πως είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από εκείνον.

«Κατά την άποψη του Εφετείου δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η εντολή σύλληψης απλώς και μόνο επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σε μια πρεσβεία και η εντολή σύλληψής του δεν μπορεί να εκτελεστεί προς το παρόν εξ αυτού του λόγου», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο 43χρονος Ασάνζ βρίσκεται αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την εκτέλεση της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης να εκδοθεί στη Σουηδία.

Ο Αυστραλός υπήκοος εξηγεί πως φοβάται ότι εάν η Βρετανία προχωρήσει στην έκδοσή του στη Σουηδία, κατόπιν θα μπορούσε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ενδέχεται να δικαστεί για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων και εμπιστευτικών εγγράφων στην ιστορία της χώρας.

«Οι λόγοι για τη σύλληψή του συνεχίζουν να υπερέχουν των λόγων για το αντίθετο, καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του Ασάνζ για τη διάπραξη εγκλημάτων σοβαρής φύσεως και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι θα επιχειρήσει να αποφύγει τις δικαστικές διαδικασίες και τον ενδεχόμενο ποινικό κολασμό του εάν ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης», σύμφωνα με την απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου.

Ο Περ Σάμουελσον, ο σουηδός δικηγόρος ο οποίος έχει αναλάβει συνήγορος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση αυτή και ζήτησε από τη νομική του εκπροσώπηση να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αυτής.

Ο Ασάνζ είχε δηλώσει τον Αύγουστο πως «σύντομα» θα εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.