Το κρούσμα γρίπης των πτηνών που εντοπίσθηκε σε αγρόκτημα της βόρειας Αγγλίας δεν οφείλεται στο θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης H5N1, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη σφαγή χιλιάδων πουλερικών.

Η ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα αφού οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρούσματα γρίπης των πτηνών του στελέχους H5N8 σε αγρόκτημα της κεντρικής Ολλανδίας, αν και δεν είναι σαφές εάν οι δύο αυτές περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Βρετανίας Νάιτζελ Γκίμπενς δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι, αν και το στέλεχος της γρίπης των πτηνών στη βόρεια Αγγλίας προκαλεί σοβαρή ασθένεια στα πουλερικά, δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει ζώνη απαγόρευσης γύρω από το αγρόκτημα του Γιορκσάιρ και έχει αρχίσει η σφαγή των πουλερικών για να προληφθεί η μετάδοση της νόσου. Ωστόσο, θα χρειασθεί μέρες για να ταυτοποιηθεί το ακριβές στέλεχος του ιού.

Χθες, οι αρμόδιες ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισε η σφαγή 150.000 πουλερικών στο αγρόκτημα όπου εντοπίσθηκε το κρούσμα της γρίπης των πτηνών. Ο H5N8 δεν έχει ποτέ εντοπισθεί στον άνθρωπο.