Η καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν έφθασε σε νέο ρεκόρ το 2014 ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καταγράφοντας αύξηση της παραγωγής κατά 17% σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας των Ηνωμένων Εθνών.
Το Αφγανιστάν παραμένει η πρώτη παραγωγός της οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο, με το 80% της παγκόσμιας παραγωγής του φυτού, το οποίο παρέχει την πρώτη ύλη για την παρασκευή της ηρωίνης, που τροφοδοτεί μία εξαιρετικά επικερδή οικονομική δραστηριότητα στη φτωχή αυτή χώρα.
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έφθασαν το 2014 στα 2.240.000 στρέμματα , καταγράφοντας αύξηση κατά 7%, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, γεγονός που σημαίνει τον τριπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων (740.000 στρέμματα) από το 2002, έναν χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν.
Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών βρίσκεται στις επαρχίες του νότιου και του δυτικού Αφγανιστάν, Χελμάντ, Φαράχ, Νιμρόζ, Κανταχάρ. Η παραγωγή της ηρωίνης γίνεται σε παράνομα εργαστήρια που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές και στη συνέχεια η διακίνηση ξεκινά από τις γειτονικές χώρες, από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες προς βορράν ή από το Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν προς νότον και από το Ιράν προς δυσμάς.
Η καταπολέμηση της καλλιέργειας της οπιούχου παπαρούνας είναι η δεύτερη μεγάλη αποτυχία της δυτικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν, μετά την αδυναμία της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα. Η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, δημιουργεί ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και αύξηση της καλλιέργειας της παπαρούνας.
«Η χώρα καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη και θα πρέπει να χειρισθεί κατά προτεραιότητα το θέμα της ποινικοποίησης της οικονομίας και της πολιτικής της ζωής», σύμφωνα με τον Ζαν-Λικ Λεμαϊέ του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας των Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός αρμόδιος για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών του Αφγανιστάν Μουμπαρίζ Ρασίντι, παραδέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η πολιτική κατά των ναρκωτικών πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί. Ωστόσο δικαιολόγησε την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λέγοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ήσαν επί πολλούς μήνες απασχολημένες με τις εκλογές και δεν κατόρθωσαν να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες καταστροφές των καλλιεργειών.
Οι ταλιμπάν εισπράττουν φόρους από τους καλλιεργητές της παπαρούνας για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους κατά των αφγανικών και των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων. Ομως δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από την παραγωγή και διακίνηση, η οποία χρηματοδοτεί επίσης τις αφγανικές αρχές και του τοπικούς πολέμαρχους.
Τα εισοδήματα που προέρχονται από την καλλιέργεια της παραρούνας πριν από την επεξεργασία της ανέρχονται σε 0,85 δισεκατομμύριο δολάρια, που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας.