Δύο Αμερικανοί, οι οποίοι κρατούνταν σε φυλακή της Βόρειας Κορέας, αφέθησαν ελεύθεροι και στη συνέχεια επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τη συμμετοχή κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Τους Κένεθ Μπάε και ο Μάθιου Τόντ Μίλερ συνόδευσε κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Η είδηση αυτή έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση ενός ακόμα Αμερικανού από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μπάε συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας το Νοέμβριο του 2012 και ασκήθηκαν εναντίον του κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Ο Μίλερ, από την άλλη, συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο κατηγορούμενος για πράξεις κατασκοπείας και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απευθύνει επανειλημμένως έκκληση στην Πιονγκγιάνγκ για την απελευθέρωση των δύο ανδρών και κυρίως του Μπάε ο οποίος φέρεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Η Βόρεια Κορέα έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τον ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να αντικρούσει μέσω της διπλωματικής οδού. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής σαφείς οι λόγοι για τους οποίους η Πιονγκγιάνγκ προέβη στην απελευθέρωση των δύο ανδρών.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων δεν αποτελεί άνοιγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών. «Είναι μια θαυμάσια ημέρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Είμαστε ευγνώμονες για την ασφαλή επιστροφή τους και εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο διευθυντής Κλάπερ σε μια αποστολή που ήταν προφανώς δύσκολη», δήλωσε.