Προσωρινή διαταγή με την οποία επιβάλει στην Κέισι Χίκοξ, τη νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε όπου περιέθαλψε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της, εξέδωσε σήμερα ένας δικαστής της πολιτείας του Μέιν αφού εκείνη χθες αψήφησε τους περιορισμούς και βγήκε βόλτα με το ποδήλατό της.

Βάσει της διαταγής του δικαστή Τσαρλς ΛαΒερντιέρ, η Χίκοξ πρέπει να τεθεί «υπό άμεση, ενεργή επιτήρηση» και «να μην είναι παρούσα σε δημόσιους χώρους», όπως τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι ή οι χώροι εργασίας παρά μόνο για να λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Η προσωρινή αυτή διαταγή επιτρέπει στην 33χρονη νοσοκόμα να επιδίδεται σε κάποιες δραστηριότητες σε δημόσιους χώρους, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο σε πάρκα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρεί μια απόσταση ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους.

Η διαμάχη μεταξύ της Χίκοξ και της πολιτείας του Μέιν σχετικά με το αν η νοσοκόμα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 21 ημέρες μετά την επιστροφή της από τη δυτική Αφρική, έχει μπει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν επιλέξει να επιβάλουν πολύ αυστηρά μέτρα για να προστατευθούν από την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τους γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν ως εθελοντές.

Η Χίκοξ βγήκε από το σπίτι της στην πόλη Φορτ Κεντ χθες Πέμπτη και εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ότι έκανε μια βόλτα με το ποδήλατο, συνοδευόμενη από τον φίλο της Τεντ Ουίλμπουρ.