Εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπλεζ Κομπαορέ, ενός εκ των «ισχυρών ανδρών» της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια, ξέσπασε στη Μπουρκίνα Φάσο με τους εξαγριωμένους πολίτες να πυρπολούν το κοινοβούλιο της χώρας, και να κάνουν έφοδο στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης

Επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου και επαρχιακές πόλεις.

Με την χώρα βυθισμένη στο χάος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του, γεγονός που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών, και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του στις ταραχές.

Σημαντικοί εταίροι της Μπουρκίνα Φάσο, που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ασταθή περιοχή του Σαχέλ, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία» ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».

Για το καθεστώς, που κυβερνά την χώρα από το πραξικόπημα του 1987, πρόκειται για την σοβαρότερη κρίση μετά την ανταρσία του 2011. Διαδηλώσεις τέτοιας έκτασης εναντίον των αρχών αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην υποσαχάρια Αφρική.

Πριν από λίγο ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι διαλύει την κυβέρνηση και ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Όπως μετέδωσε επίσης ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ο Κομπαορέ κήρυξη την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις.

Ο στρατός «έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ επιβεβαίωσε στο μεταξύ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.

«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ, στον οποίο οι χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν σήμερα στο Ουαγκαντούγκου να αναλάβει την εξουσία, συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να στείλει έναν απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.

Ο Μπαν «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο» προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, θα μεταβεί στην χώρα αύριο στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής με την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.