Οι επόμενες εβδομάδες θα καταδείξουν αν το Ιράν είναι ικανό να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» που θα επιτρέψουν την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Καθώς πλησιάζει η καθοριστική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου, την οποία έχουν ορίσει οι δύο πλευρές ως τελική προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, ο Κέρι διαβεβαίωσε ότι η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) «είναι πολύ προσεκτική» και σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν «θα βασιστούν στις γνώμες των ειδικών».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν το Ιράν είναι σε θέση να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε σήμερα το περιοδικό The Atlantic.

Ο Κέρι απέφυγε να πάρει θέση για το κατά πόσο είναι πιθανό να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Επανέλαβε όμως ότι προτιμά «να μην υπάρξει καμία συμφωνία παρά να επιτευχθεί μια κακή συμφωνία».

Μολονότι υπάρχει κάποια προσέγγιση των δύο πλευρών σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ και την αύξηση του αριθμού των επιθεωρήσεων, οι θέσεις τους παραμένουν αντίθετες στο κρίσιμο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τους ιρανικούς πυρηνικούς σταθμούς.