Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για άλλη μια φορά σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να διασφαλίσει τον σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης για τους Παλαιστίνιους των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης, η Επιτροπή συνέστησε μεταξύ άλλων «να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όσον αφορά την ελευθερία μετακίνησης και επιλογής του τόπου κατοικίας τους».

Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υποβάλλονται περιοδικά σε τέτοιες εξετάσεις. Για το Ισραήλ, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Επιτροπή εξετάζει εάν τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα συμπεράσματά της η Επιτροπή ζητά επίσης να σταματήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης και η διανομή εκτάσεων για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και να σταματήσει η οικοδόμηση και η επέκταση τέτοιων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του Γκολάν.

Η Επιτροπή ζήτησε εξάλλου «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας” και συνέστησε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την επιβολή της τάξης “να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν επεισόδια που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση βίας».

Το Ισραήλ θα πρέπει τέλος να διασφαλίσει ότι «όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας (το 2008-’09, το 2012 και το φέτος το καλοκαίρι) θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας εις βάθος έρευνας, αποτελεσματικής, ανεξάρτητης και αμερόληπτης και ότι οι υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέχουν διοικητικές θέσεις, θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών τους».