Έκκληση στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να προωθήσουν μια «αποκλιμάκωση», την ώρα που η Πλατεία των Τζαμιών παραμένει αποκλεισμένη για τους Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για όσα παρακολουθούμε επί του πεδίου, καταδικάζει όλες τις βιαιοπραγίες και (…) συνεχίζει να ενθαρρύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αμβλύνουν τις εντάσεις» δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος τύπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» που αποτελεί το μοναδικό τρόπο σύμφωνα με την ΕΕ για να επιτευχθεί η «επίλυση των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά» και «μια λύση που θα βασίζεται σε 2 ανεξάρτητα Κράτη», προσέθεσε η ίδια.

Επιπλέον η εκπρόσωπος τύπου δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, ενώ υπενθύμισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την ίδρυση ενός «δημοκρατικού Παλαιστινιακού Κράτους που θα είναι βιώσιμο ενώ θα συνυπάρχει στο πλευρό» του Ισραήλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει κατά το παρελθόν ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό Κράτος όταν θα εκτιμήσει ότι ενδείκνυται όμως η αναγνώριση αποτελεί αρμοδιότητα ξεχωριστή για κάθε κράτος μέλος», υπογράμμισε η Κοτσίγιαντσιτς.