«Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Ε.Ε. κατακλύζεται από προσφορές για εξοπλισμό» αναφέρει σε δημοσίευμά του o ειδησεογραφικός ιστότοπος EUObserver.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων της ΕΕ Frontex έλαβε προσφορές που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επιχείρησης Τρίτων για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι απαντήσεις που λάβαμε από τα κράτη μέλη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς διατίθεται πολύ περισσότερος εξοπλισμός από αυτόν που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Frontex, Ιζαμπέλα Κούπερ. Η επιχείρηση Τρίτων, η οποία θα λάβει χώρα κυρίως στα ιταλικά χωρικά ύδατα, διαθέτει δύο πλοία για επιτήρηση στην ανοικτή θάλασσα, δύο πλοία παράκτιας περιπολίας, δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και πέντε υποστηρικτικές ομάδες.

Το άρθρο επισημαίνει στη συνέχεια την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεισφέρει στην επιχείρηση. «Δεν υποστηρίζουμε τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο» δήλωσε επί του θέματος η Γενική Γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. «Θεωρούμε ότι δημιουργούν εμμέσως έναν παράγοντα έλξης, οδηγώντας σε περισσότερους τραγικούς και περιττούς θανάτους» πρόσθεσε η ίδια και σημειώνοντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίας.

Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum αναμένεται προς το παρόν να συνεχιστεί. «Την παρούσα στιγμή κανείς δε μας έχει πει να σταματήσουμε την επιχείρηση», τόνισε εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ναύαρχος Φιλίπο Μαρία Φότι μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη 28η Οκτωβρίου. «Δεν είμαι σίγουρος πότε και αν θα σταματήσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος και διαφώνησε με την άποψη ότι η ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum έχει αποτελέσει πόλο έλξης για μεγαλύτερες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δέχονται περισσότερους πρόσφυγες, καθώς και ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Αντίστοιχου θέματος δημοσίευμα στον ιστότοπο EurΑctiv με τίτλο «Η Βρετανία αντιτίθεται στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο» αναφέρεται κυρίως στις αντιδράσεις της Βρετανίας. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Λονδίνο θα αποστείλει έναν εμπειρογνώμονα στην επιχείρηση Τρίτων, αλλά ότι είναι απίθανο να ζητηθεί περαιτέρω συνδρομή από τη Βρετανία.

Τέλος, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του βρετανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο καταλογίζει «άγνοια» στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με «τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και προειδοποιεί ότι η εγκατάλειψη των επιχειρήσεων δε θα περιορίσει τις ροές μεταναστών. «Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν θηριωδίες δε θα σταματήσουν να έρχονται αν σταματήσουμε να τους παρέχουμε “σωσίβια”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του βρετανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας: «Το μοναδικό αποτέλεσμα της έλλειψης βοήθειας θα είναι να γίνουμε μάρτυρες περισσότερων περιττών και επαίσχυντων θανάτων στο κατώφλι της Ευρώπης».