Αναζητώντας κανείς φωτογραφικό υλικό για τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό και τις συμμορίες της χώρας, έρχεται αντιμέτωπος με μερικές από τις φρικιαστικότερες εικόνες: σφαγμένα θύματα, μαζικοί τάφοι, παρέλαση όπλων, τρομακτικές πόζες συμμοριών…

Αν και η φρικιαστική κτηνωδία του Ισλαμικού Κράτους έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, πολλοί δυτικοί σχολιαστές έχουν χαρακτηρίσει τα εγκλήματα τους μοναδικά, που δεν εφαρμόζονται πλέον πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο. Υποστηρίζουν ότι η βαρβαρότητα τους είναι εγγενώς ισλαμική, ένα προϊόν της επιθετικής και αρχαϊκής κοσμοθεωρίας που κυριαρχεί στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η άγνοια των ισχυρισμών τους είναι εκπληκτική. Κι αυτό, σύμφωνα με εκτενέστατο άρθρο του Aljazeera, τα Αμερικανικά μίντια και οι πολιτικοί, «φουσκώνουν» την απειλή των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που οι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται να αγνοούν τις θηριωδίες που διαπράτονται από τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών και την απειλή που συνιστούν αυτά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται ότι περίπου 9.000 άμαχοι σκοτώθηκαν και 17.386 τραυματίστηκαν στο Ιράκ το 2014, περισσότερα από τα μισά από τους ISIL μαχητές. Είναι πιθανό ότι η ομάδα είναι υπεύθυνη για αρκετές χιλιάδες θανάτους στη Συρία.

Για να είμαστε σίγουροι, οι αριθμοί αυτοί είναι συγκλονιστικοί. Αλλά το 2013 τα καρτέλ των ναρκωτικών δολοφόνησαν περισσότερους από 16.000 ανθρώπους στο Μεξικό μόνο, και συνολικά 60.000 άτομα τα έτη από το 2006 έως το 2012 – δηλαδή μια δολοφονία κάθε μισή ώρα.

Τα στατιστικά και μόνο δεν μεταφέρουν την διαφθορά και την απειλή των καρτέλ. Οι αδίστακτες συμμορίες πραγματοποιούν εκατοντάδες αποκεφαλισμούς κάθε χρόνο ενώ είναι γνωστό ότι διαμελίζουν και ακρωτηριάζουν τα πτώματα των θυμάτων τους – τοποθετούν τις σορούς σε περίοπτες θέσεις στις πόλεις για να τρομοκρατήσουν το κοινό για συμμόρφωση. Συνήθως στοχεύουν γυναίκες και παιδιά για να εκφοβίσουν περαιτέρω τις κοινότητες. Όπως κάνουν οι τζιχαντιαστές, τα καρτέλ χρησιμοποιούν τα social media για να δημοσιεύσουν γραφικές εικόνες για τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Οι συμμορίες επιπλέον, στρατολογούν παιδιά-στρατιώτες, ηλικίας ακόμη και 11 ετών τα οποία τα προετοιμάζουν για να λάβουν μέρος σε δολοφονίες ή σε αποστολές αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων με τον στρατό του Μεξικού. Κάθε χρόνο απαγάγουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά για να τα χρησιμοποιήσουν για τη μεταφορά ναρκωτικών ή ως πόρνες ή απλά για να τα σκοτώσουν και να πωλήσουν τα όργανά τους στη μαύρη αγορά.

Φυσικά, τα καρτέλ είναι μεγαλύτερη απειλή περισσότερο και από τον Έμπολα και δυστυχώς-αναφέρει το κείμενο-, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να διαμορφώσει μία αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις πολύ σοβαρές απειλές (καρτέλ), επειδή το αμερικανικό κοινό είναι πάρα πολύ απασχολημένο με το Ισλάμ, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ σκοτώνει Άραβες και μουσουλμάνους στο εξωτερικό.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η εμμονή της Αμερικής με τους τζιχαντιστές τροφοδοτείται από την ισλαμοφοβία και όχι από οποιαδήποτε εμπειρική πραγματικότητα, καταλήγει το κείμενο.