Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίνης εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Ο Κέρι, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Μπαϊγούνγκ-σε, πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αέριο χλωρίνης εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας τον προηγούμενο μήνα.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά σοβαροί και αναζητούμε επιπλέον πληροφορίες προκειμένου να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε αν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε ή όχι», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι 11 Ιρακινοί στρατιώτες διακομίστηκαν σε ένα νοσοκομείο 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης τον προηγούμενη μήνα καθώς υπέφεραν από ναυτίες, εμετούς και δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν.

Οι γιατροί εκτίμησαν ότι ήταν θύματα μιας επίθεσης με τοξικό αέριο, την οποία φέρονται να εξαπέλυσαν οι μαχητές του ΙΚ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ επεσήμαναν ότι δύο άλλες επιθέσεις με αέριο χλωρίνης έχουν σημειωθεί από το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Post, η οποία διευκρινίζει όμως ότι οι λεπτομέρειες για το θέμα εξακολουθούν να μην είναι συγκεκριμένες.

Σύμφωνα με τον Κέρι, «η χρήση οποιουδήποτε χημικού όπλου είναι μια ειδεχθής πράξη, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και οι πρόσφατες καταγγελίες υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου που διεξάγουμε».

Παρόλα αυτά ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα αλλάξουν την στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ΙΚ.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι είναι «πρώιμο να εξεταστεί ή ακόμη και να συζητηθεί» μια μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη Νότια Κορέα, καθώς πρώτα θα πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.