Η απόφαση της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν να στείλει μαχητές για να υπερασπιστούν την κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία μέσω της Τουρκίας προκάλεσε σήμερα την αντίδραση μερικών βουλευτών στη Βαγδάτη, ενώ κάποιοι άλλοι υπερασπίζονται την πρωτοβουλία αυτή.

Η ανάπτυξη των μαχητών αυτών «είναι παράνομη και αντισυνταγματική», δήλωσε η Σαμίρα αλ Μουσάουι, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρακινού κοινοβουλίου.

Οι Πεσμεργκά είναι «οι φρουροί της (ημιαυτόνομης) περιφέρειας (του Κουρδιστάν)», πρόσθεσε η ίδια.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν σκοπεύει να στείλει δεκάδες κούρδους μαχητές να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκεί την κυρίως κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Ένα άλλο μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου, η Αλία Νασάγιφ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την έκπληξή της που «οι Πεσμεργκά επικεντρώνονται στην άμυνα της συριακής πόλης Κομπάνι, αντί να επικεντρωθούν στην άμυνα της Ταλ Άφαρ και της Σίντζαρ (σ.σ. δύο πόλεις του βόρειου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ) και άλλων ιρακινών πόλεων».

Σύμφωνα με την Νασάγιφ, η ανάπτυξη Πεσμεργκά στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας είναι αντίθετη με πολλά άρθρα του ιρακινού συντάγματος.

Παρόλα αυτά κάποιοι ιρακινοί βουλευτές υπερασπίστηκαν την απόφαση του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπως ο Χακίμ αλ Ζαμίλι, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες σιιτικές πολιτοφυλακές της χώρας, ο οποίος χαρακτήρισε την ανάπτυξη των Πεσμεργκά στο Κομπάνι «φυσιολογική» και «προς το συμφέρον του ιρακινού λαού, γιατί το Ιράκ και τη Συρία είναι στην ίδια μοίρα». Διότι αν το ΙΚ νικήσει στο Κομπάνι, «θα πάει στο Ιράκ και θα σκοτώσει», υπογράμμισε.

Πάντως η απουσία αντίδρασης από την πλευρά του ιρακινού πρωθυπουργού Χάινταρ αλ Αμπάντι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων μοιάζει να σημαίνει ότι η ηγεσία της χώρας εγκρίνει σιωπηρά την αποστολή Πεσμεργκά στο Κομπάνι.