Μια βόμβα εξερράγη σήμερα εν μέσω μαζικής συγκέντρωσης του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος του Πακιστάν, στην ασταθή επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας -όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν επιθέσεις με τουλάχιστον 10 νεκρούς- ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η βόμβα εξερράγη στην Κουέτα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματος Τζαμαάτ ε Ουλεμά ε Ισλάμ του μουλά Φαζλούρ Ρεχμάν, της ισλαμιστικής πολιτικής δύναμης που καταλαμβάνει τις περισσότερες έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία στην επαρχία, η οποία έκανε λόγο για έναν νεκρό και 14 τραυματίες.

«Πρόκειται για μια βομβιστική επίθεση, καταμετρούμε τουλάχιστον έναν νεκρό και 14 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμίντ Χαν, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, αλλά επισήμανε πως ο απολογισμός ενδέχεται να είναι βαρύτερος.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την ομιλία του πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη Φαζλούρ Ρεχμάν, ο οποίος αποχώρησε από τη συγκέντρωση με το θωρακισμένο του όχημα. «Εγώ ήμουν ο στόχος, αλλά είμαι σώος και αβλαβής. Είμαι τώρα στο σπίτι ενός φίλου. Επέβαινα σε ένα θωρακισμένο όχημα, γι’ αυτό είμαι ακόμη ζωντανός», δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo του Πακιστάν.

«Το όχημά μου καταστράφηκε σχεδόν τελείως, δεν ξέρω πώς κατάφερα να φθάσω» στο σπίτι του φίλου του, προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα στην Κουέτα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη μια βόμβα με στόχο διερχόμενη αυτοκινητοπομπή του στρατού• ενώ οκτώ σιίτες μουσουλμάνοι, μέλη της μειονότητας Χαζάρα, εκτελέστηκαν από ενόπλους που κατεδίωξαν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια περίπου 1.000 σιίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ειδικά μέλη της μειονότητας Χαζάρα, που μπαίνουν στο στόχαστρο εξτρεμιστών σουνιτών ιδίως λόγω των ασιατικών εμφανισιακών χαρακτηριστικών τους.

Η επαρχία Μπαλουτσιστάν σπαράσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από αιματηρά βίαια επεισόδια καθώς σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις διαπράττουν αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της σιιτικής μειονότητας, που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Πακιστάν (180 εκατ. άνθρωποι).