«Καλή και εποικοδομητική» αναμένει ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, στις 10 Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά πήρε αναβολή για τον Νοέμβριο εξαιτίας των επεισοδίων στον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Σερβίας και της Αλβανίας, για τα προκριματικά του EURO 2016, που διεκόπη.

«Νομίζω πως προστάτευσα τα εθνικά μας συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας ξεκάθαρα όλους να καταλάβουν ότι επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, από την έδρα του κόμματός του (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα), όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σερβικά συμφέροντα προστατεύονται από τη απόφαση αναβολής της επίσκεψης του Ε. Ράμα».

Ο κ. Βούτσιτς πρόσθεσε ότι κάθε αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια επηρεάζει κυρίως τη Σερβία και πως πολλοί θα ήθελαν να «ανατρέψουν» τη Σερβία, προκαλώντας αστάθεια

Σημείωσε, δε, ότι «η πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίθηκε καλά και κατανόησε όλα τα μηνύματα» έπειτα από τα επεισόδια στο γήπεδο, που ξεκίνησαν από την εμφάνιση ενός τηλεχειριζόμενου ιπτάμενου αντικειμένου με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως μεμονωμένα άτομα λειτούργησαν με λάθος τρόπο, αλλά όλοι οι δράστες των επεισοδίων και των επιθέσεων κατά επιχειρήσεων αλβανικής ιδιοκτησίας (σ.σ. μετά τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο) έχουν συλληφθεί.

«Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι συνελήφθησαν όλοι οι δράστες και ότι αυτοί (οι Αλβανοί) εξακολουθούν να κομπάζουν για τηλεχειριζόμενα αντικείμενα και σημαίες. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσά μας», τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Αλβανού ομολόγου του, τον επόμενο μήνα, αν και διευκρίνισε ότι ο Έντι Ράμα «δεν ζήτησε να συμμετάσχει σε πολιτική διαδήλωσε στο Πρέσεβο (σ.σ. περιοχή της νότιας Σερβίας που κατοικείται κατά κόρον από Αλβανούς)».