Επίσημη πρώτη σήμερα για τον Ρον Κλάιν, τον άνθρωπο που όρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής του συντονισμού των προσπαθειών που κάνουν οι ΗΠΑ κατά του ιού Έμπολα και χαρακτηρίζεται ως ο «τσάρος» του Έμπολα.

Ο Ομπάμα, που θα συναντηθεί σήμερα μαζί του, τον διόρισε στη συγκεκριμένη θέση μετά τη μόλυνση και της δεύτερης νοσηλεύτρια στο Ντάλας, η οποία είχε μετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Ο Κλάιν υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού, έπειτα και από τις επικρίσεις που δέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση ότι η απάντησή της στην επιδημία ήταν αργή και ανεπαρκής.

Ο θανατηφόρος ιός που έχει ρημάξει τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής τη Λιβερία τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα τρομάζει εξαιρετικά τους αμερικανούς καθώς κρούσματα του ιού έχουν εμφανιστεί και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.