Ο Καναδάς αύξησε σε μεσαίο από χαμηλό το επίπεδο απειλής από την τρομοκρατία λόγω της αύξησης των «γενικών απειλών» από τις ριζοσπαστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αυτή η αύξηση δεν είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης απειλής», ανέφερε ο Ζαν Κριστόφ ντε λα Ρουά εκπρόσωπος του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας Στίβεν Μπλέινι

Ο ντε λα Ρουά επισήμανε ότι το νέο επίπεδο απειλής από πιθανή τρομοκρατική επίθεση σημαίνει ότι οι καναδικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «υποψίες ότι μεμονωμένα άτομα ή ομάδες μέσα στον Καναδά ή στο εξωτερικό, έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια τρομοκρατική ενέργεια».

Τη Δευτέρα ένας καναδός ύποπτος για διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε δυο στρατιώτες σκοτώνοντας τον έναν στο Κεμπέκ. Η αστυνομία μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος Μαρτέν Κουτούρ Ρολό, ο οποίος φέρεται να είχε ασπαστεί μια ακραία εκδοχή του Ισλάμ, ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές καθώς το καλοκαίρι είχε προσπαθήσει να μεταβεί στην Τουρκία.

Η αστυνομία μάλιστα τον είχε ανακρίνει τον Ιούλιο αφότου μέλη της οικογένειάς του εξέφρασαν ανησυχίες για την συμπεριφορά αλλά δεν προέκυψαν αρκετά στοιχεία για να συλληφθεί.

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη τότε για τις προθέσεις του» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Μαρτίν Φοντέν εκπρόσωπος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας στο Κεμπέκ. «Αντίθετα, φάνηκε ανοιχτός στην ιδέα της λήψης μέτρων για να αλλάξει τους τρόπους και τη συμπεριφορά του. Δεν μπορούμε να συλλάβουμε κάποιον μόνο και μόνο για τις ριζοσπαστικές απόψεις του» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας στο Κεμπέκ.