Η εκστρατεία του τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γεζίντι του Ιράκ μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόπειρα γενοκτονίας, ανέφερε ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς. «Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ενέργειες κατά των Γεζίντι μπορεί να φτάσουν μέχρι και την απόπειρα γενοκτονίας» είπε ο Σιμόνοβιτς μετά την επιστροφή του από το Ιράκ όπου συναντήθηκε με ομάδες προσφύγων στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη.

Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είπε ο Σιμόνοβιτς στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δολοφονίες μελών της κοινότητας των Γεζίντι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απόπειρα γενοκτονίας, διότι υπάρχουν ενδείξεις μιας πρόθεσης να τους εξοντώσουν, αν αρνηθούν να αλλαξοπιστήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ

Δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, φοβούμενοι ότι θα δολοφονηθούν από τους τζιχαντιστές οι οποίος τους καταδιώκουν εξ αιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων καθώς οι Γεζίντι πιστεύουν στον Ζωροαστρισμό και θεωρούνται από τους τζιχαντιστές ως «προσκυνητές του διαβόλου».

Και η οργάνωση υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανέφερε σε έκθεσή της στις αρχές Οκτωβρίου ότι γυναίκες της μειονότητας των Γεζίντι απήχθησαν, υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ή αγοράστηκαν και πωλήθηκαν ως σκλάβες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Η απαγωγή και η συστηματική επίθεση εναντίον αμάχων Γεζίντι μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η διεθνής οργάνωση.

Η Σύμβαση του 1948 των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας ορίζει τη γενοκτονία ως την πρόθεση να καταστραφεί εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.

Η ίδια σύμβαση ορίζει ότι αυτό ( η γενοκτονία) μπορεί να γίνει με τη δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή διανοητικών βλαβών στα μέλη της ομάδας, με την αυθαίρετη επιβολή όρων με σκοπό να προκαλέσουν τη φυσική καταστροφή της ομάδας, την πρόληψη των γεννήσεων, ή τη δια της βίας μεταφορά παιδιών της μιας εθνικής ομάδας σε άλλη φυλετική ή εθνική ομάδα.